נשמור על חיות הבר – נשמור מרחק

0
22
קיפוד. צילם עמי דורפמן

לכבוד חודש "שמירת הטבע" המצוין בחודש מרץ, רשות הטבע והגנים מזמינה את הציבור לפעילויות ברחבי הארץ בסימן חיות הבר והאדם

  • פעילויות לכל המשפחה בגנים הלאומיים ובשמורות הטבע לאורך החודש ובחג פורים, במטרה להעלות את המודעות הציבורית לחיות הבר אותן אנחנו פוגשים בשטחים הפתוחים ולפעמים בשטח המיושב ועל החשיבות לשמור מרחק מהם.
  • כרזת הסברה חדשה המכילה  איורים של חיות הבר שנוטות להתקרב ליישובים ולאדם – בשלוש שפות: בעברית, ערבית ואנגלית.
  • שיתוף פעולה עם משרד החינוך להגברת המודעות לנושא, הכולל שליחת הכרזה לעשרות בתי ספר ברחבי הארץ, פיתוח של מערכי שיעור והסברה ייעודיים, מצגות וכלי למידה מותאמים לגילאים שונים, לצד ליווי פדגוגי והנגשת התכנים לצוותי חינוך והתלמידים בבתי הספר ברחבי הארץ.
  • שיתוף פעולה עם יוצר התוכן גל זהבי בקמפיין "את המסעדות האלה חייבים לסגור"
    סדרת סרטוני רשת שמעבירים מסר ברור: פחי אשפה פתוחים ושאריות מזון הופכים ל"מסעדה" עבור חיות בר – גורמים לקרבת חיות הבר לאדם וזה לא טוב לנו ופוגע בחיות הבר. הקמפיין מדגיש מה כל אדם יכול לעשות, כדי לצמצם את גורמי המשיכה של חיות הבר לאדם ולשמור על מרחק בטוח בינן לבין האדם.
  • הקמת מתחם ייעודי באתר רשות הטבע והגנים המרכז את כלל המידע בנושא: תכני הסברה מעודכנים, פירוט הפעילויות והיוזמות בשטח, תשובות לשאלות נפוצות והנחיות ברורות לציבור בדבר דרכי פעולה והתנהלות נכונה ועוד.
  • שיתוף פעולה עם עשרות רשויות מקומיות ברחבי הארץ למזעור הקונפליקט בין האדם לחיות הבר

 

חיות הבר שייכות לטבע ושם מקומן. הן יודעות לדאוג לעצמן ואינן זקוקות מהאדם למזון, לינה או יחס. אולם בשנים האחרונות נרשמת עלייה בתיעוד חיות בר בקרבת יישובים, שטחים חקלאיים, אזורי תעשייה ובסיסים צבאיים. הסיבה המרכזית לכך היא זמינות מזון קלה להשגה: פחי אשפה פתוחים, פסולת אורגנית, מזון ומים המושארים לחיות מחמד ואף האכלה מכוונת של חיות בר.

 

פרופ' דרור הבלנה, המדען הראשי ברשות הטבע והגנים: "עלייה בגודל האוכלוסייה האנושית, שיפור איכות החיים והדרדרות במצב המודעות הסביבתית של הציבור גורמים להמצאות כמויות אדירות של פסולת אורגנית שגורמות למשיכה של מינים רבים לסביבות האדם. עלייה בפעילות חיות הבר בסמוך לאדם גורמת פגיעה ישירה ועקיפה בחיות בר ומאיימת על רווחתן. בחודש שמירת הטבע, אנו מקווים להעלות למודעות הציבורית את הצורך המיידי לצמצום המשאבים שהופכים זמינים לחיות בר ומאיימים על קיומן. במאמץ משותף נוכל לשמור על הטבע נקי ובכך לשמור מרחק מחיות הבר, מרחק שיאפשר להם מחייה בטוחה ובריאה".

 

שמירת מרחק מחיות הבר: לא נוגעים, לא מאכילים – ובכך מגינים עליהם ועלינו

מזון אנושי אינו מותאם לחיות הבר ועלול לגרום למחלות, לפגיעה במערכת החיסונית ואף למוות. חיות המתרגלות לנוכחות בני אדם מאבדות את חששן הטבעי, מתקרבות לאזורי מגורים ויוצרות מטרדים וסכנות להן ולציבור כאחד. תופעה זו גם משבשת את האיזון האקולוגי, יוצרת צפיפות אוכלוסייה לא טבעית ומגבירה את הסיכון להתפשטות מחלות. כדי לצמצם את התופעה ולשמור על דו קיום בטוח, חשוב לשמור על מרחק מחיות הבר – לא להאכיל אותן, לא להשאיר מזון או אשפה בשטח פתוח, לסגור פחי אשפה ונקודות מים, לאפשר להן מסתור טבעי ולדווח לרשויות על מטרדים או חיות בר פגועות. ברשות הטבע והגנים מדגישים כי חיות הבר בישראל מוגנות על פי חוק, ואסור לצוד, לפגוע או ללכוד אותן. שמירה על חיות הבר אינה רק סוגיה של בטיחות היא אחריות סביבתית מהמעלה הראשונה.

 

מזי מגנאג'י, מנהלת אגף הסברה, רשות הטבע והגנים: "אנו רואים בשמירת הטבע וחיות הבר ערך שמגלם לא רק אחריות אלא גם זכות גדולה. אנחנו זוכים לחיות לצד עולם עשיר של יצורים מופלאים, שכל אחד מהם נושא סיפור של הישרדות, יופי וחוכמה של הטבע. אם נלמד, יחד עם הציבור, לכבד את הגבולות והמרחק בינינו לבין חיות הבר, נבטיח שגם הדורות הבאים יוכלו לשמוע את ציוצי הציפורים, לראות את עקבות הצבאים ולחוש את הקסם של העולם הפראי של חיות הבר. כל צעד קטן של מודעות ואכפתיות שלנו – מחזיר את האיזון הבריא בין האדם לטבע וחיית הבר. במהלך החודש נקיים פעילויות ההסברה בערוצים השונים כדי להגביר את המודעות לאחריות של כולנו לצמצום גורמי המשיכה של חיות הבר לאדם – בראש ובראשונה בהימנעות בהשארת פסולת ושאריות מזון גם במקומות יישוב וגם בטבע. רק כך נשמור על האיזון העדין בין האדם לטבע, ועל היופי והעוצמה של חיות הבר בשטחים הפתוחים".

יעלים אוכלים נייר ופלסטיק – צילם דורון ניסים – (1)

מה בתכנית?

בצפון הארץ, פעילויות חודש שמירת הטבע יציעו חוויות מגוונות לכל המשפחה. בשמורת הטבע נחל שניר תתקיים הרצאה מיוחדת על הצבוע המפוספס עם האקולוגית עינת בר זיו, ולאחריה סיור ותצפית למאגר טפלון, בדגש על שמירת מרחק מחיות הבר. בגן הלאומי גן השלושה ייערכו תחנות לימוד ויצירה על חיות הבר לאורך המסלול, ובשיאן מופע חגיגי של האופרה הישראלית לכל המשפחה. בגן הלאומי כוכב הירדן יתקיימו סיורים בין חומות המבצר הצלבני בשילוב היכרות עם חיות הבר וסדנת מסכות לפורים. בשמורת הטבע עין אפק יתקיים סיור מודרך אל תל עין אפק בין פריחות ודמויות חיות בר, עם מסר של שמירה על מרחק ואחריות סביבתית. בשמורת הטבע חי בר כרמל יתקיימו סיורים על תהליך השבת חיות הבר לטבע, מפגש עם יחמורים ונשרים ופעילות משפחתית בשביל היחמורים. בשמורת הטבע גמלא יתקיימו סיורים מודרכים ותצפיות נשרים במצוקים, עם הסבר על מאמצי השימור והסכנות שבהאכלה. בשמורת הטבע יהודיה יתקיים סיור בשביל המונגש החדש אל הכפר העתיק ותצפית המפל, בשילוב תחנות הסברה על חיות הבר.

במרכז הארץ, בגן הלאומי ירקון – מתחם תל אפק יתקיים יום פעילות במסגרת פסטיבל "בשביל הירקון" עם סיורים, יצירה והיכרות עם חיות הבר של נחל הירקון. בגן הלאומי תל אשקלון מזמינות עיריית אשקלון, החברה להגנת הטבע ורשות הטבע והגנים לחגיגת פורים, הכוללת הופעה של "אגדה חיה", מופע מוזיקלי זואולוגי מקורי של הזמר והאמן שחר אבן צור, המוקדש לחיות הבר בעיר ובכפר. בנוסף, בחלקו הדרומי של הגן הלאומי תל אשקלון, יתקיים סיור בו ייחשפו הילדים לאתגרים של חיות הבר, עם אפשרות לראות צבי ארצישראלי, מיני לטאות, חיפושיות ועוד. בגן הלאומי עין חמד יתקיים סיור מודרך על שיקום בתי גידול מימיים, מגוון מינים ומעיין עין חמד בלב הגן.

 

באזור יו"ש, שמורת הטבע עינות צוקים, תציע משחק רצפה ענק ופעילויות משפחתיות על שמירת חיות בר, לצד סיורים בשמורה החבויה. במוזיאון השומרוני הטוב, בפסיפסים המיוחדים הפזורים באתר מופעים להם חיות בר, לכבוד חודש שמירת הטבע, אתם מוזמנים לבוא לחפש אותם וגם לשחק במשחק רצפה ענקי ומאתגר לכל המשפחה.

 

בדרום הארץ, בשמורת טבע חי בר יוטבתה מזמינה אתכם לחוות את חיות הבר של המדבר מזוויות חדשות ומיוחדות. בין האירועים המיוחדים: תערוכת הצילומים "מבט מהשטח", המציגה את חיי הראמים, היענים והטורפים בעדשתם של פקחי ועובדי השמורה, עם ערב פתיחה חגיגי ומפגשים אישיים עם אנשי השטח, סיורים והאכלת בעלי חיים בסופי השבוע, בהם אפשר ללמוד על שמירת מרחק ואהבת חיות הבר, וגם פורים פראי, קרנבל חיות צבעוני עם פעילויות יצירה, תחרות תחפושות ומוזיקה.

חניוני הלילה של רשות הטבע והגנים מזמינים את הקהל הרחב לחוויית לינה ייחודית בלב הטבע, המשלבת למידה, אחריות ושמירה על ערכי הטבע והנוף. במסגרת חודש שמירת הטבע תתקיים פעילות חווייתית, המשחק המשפחתי "שומרי המרחק" בשלושה חניוני לילה נבחרים: חניון הלילה חאן בארות, חניון הלילה תל ערד וחניון הלילה בגן הלאומי ממשית. בכל אחד מחניוני הלילה ייהנו המבקרים מחווית משחק, גילוי ולמידה תוך חיזוק המסר – נשמור על חיות הבר – נשמור מרחק.

למידע על כלל פעילויות חודש שמירת הטבע, ניתן להיכנס לאתר רשות הטבע והגנים: https://www.parks.org.il/bar-2/

 

כלל הפעילויות, הפירוט המלא:

צפון

שמורת הטבע נחל שניר – בעקבות הצבוע המפוספס

הידעת?   
חיות הבר יודעות לדאוג לעצמן בטבע ואינן זקוקות לאדם להשגת מזון, סידורי לינה או יחס. בחודש מרץ, חודש שמירת הטבע, אנו מזמינים אתכם לשמורת נחל שניר כדי להכיר מקרוב את אחד הטורפים המרתקים והמסתוריים ביותר בישראל – הצבוע המפוספס, ולהבין מדוע הדרך הטובה ביותר לשמור עליו היא פשוט לכבד את עצמאותו ולשמור על מרחק בטוח.  
מה בתוכנית?
   
נתחיל בהרצאה מרתקת בה נצלול אל עולמו המסתורי של הצבוע המפוספס – הטורף היבשתי הגדול בישראל. דרך עיינים של חוקרת, נגלה כיצד מתבצע מחקר צבועים, ננפץ מספר מיתוסים מוכרים ונבין מדע הצבועים החלו להופיע בקרבת ואפילו בתוך יישובים. את ההרצאה נשמע מאת עינת בר זיו, אקולוגית אשר חקרה במסגרת הדוקטורט את השפעות האדם על התנבגות טורפים והתמחתה בהתנהגות הצבוע המפוספס. בסיום נצא לסיור אחר צוהריים בשמורה. נעלה למאגר טפלון לתצפית ונהנה מטיול שקט בשבילי הנחל.

חשוב לזכור – לשמור מרחק מחיות הבר זה לאהוב באמת. כשאנו משאירים פסולת או מאכילים חיות בר, אנו פותחים "מסעדות מזון" שמושכות את הצבועים וחיות נוספות אל סביבת האדם. המזון האנושי גורם להן למחלות, לאובדן הפחד הטבעי ובסופו של דבר לפגיעה בחיה עצמה. לכן, נכבד את עצמאותן, נשאיר את הפסולת בפחים הסגורים ואת האוכל שלנו לעצמנו. 
מתי:
 ביום שישי 13.3, ניפגש בשעה 14:30, 14:45 נתכנס במרכז המבקרים להרצאה וסרט על השמורה ולאחריו נצא לטיול.

משך הסיור: כשעתיים

עלות: 35 ₪ לאדם, כולל כניסה, הרצאה וסיור. 20 ₪ למנוי מטמון ולתושב גליל עליון. מספר המשתתפים מוגבל.

בתשלום נוסף על דמי הכניסה. חינם למנויי מטמון.

הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים.  שמורת הטבע נחל שניר – בעקבות הצבוע המפוספס

שועל. צילם אורי שפירא מכון שמיר

 

הגן הלאומי גן השלושה – אופרה בטבע 

שומרים על חיות הבר בחגיגה מוזיקלית  

הצטרפו אלינו לשבת של חוויה משפחתית בגן הלאומי גן השלושה, המוקדשת כולה לחיות הבר שחיות סביבנו. השנה אנחנו לומדים איך ליהנות מהטבע מבלי להפריע למי שחי בו, ומבינים למה "לשמור מרחק" היא הדרך הטובה ביותר להגן על חיות הבר ולשמור על ביטחוננו. לאורך מסלול הטיול יחכו לכם דמויות של חזיר הבר, הדורבן, שפן הסלע ועוד. דרכן תוכלו ללמוד מקרוב מדוע האוכל שלנו מזיק להן, למה הן מתקרבות ליישובים ואיך השארת פסולת בטבע פוגעת בכולנו. נוסף על כך תיהנו מעמדת יצירה מיוחדת להכנת מסכות של חיות הבר המקומיות.
וכל זה בדרך למופע המרכזי: האופרה הישראלית בגן השלושה – כשהיינו ילדים – מופע לכל המשפחה. דרך שירי הילדים שכולנו גדלנו עליהם – מנעמי שמר ועד מתי כספי, מפסטיבל שירי הילדים ועד שירי ערש – הילדים וההורים יוצאים למסע חווייתי, מוזיקלי ושמח, שמחבר בין דורות ומעורר זיכרונות. באמצעות הנחיה חמה וקטעי קישור מלאי הומור מובילים את הקהל בין המנגינות, הסיפורים והדמויות שמלוות את ילדותנו, והופכים את המופע לקרנבל אמיתי: חגיגה של מוזיקה, תנועה, דמיון ושירה משותפת.

מתי: ביום שבת 7.3 בשעות 15:00-10:00, מופע האופרה יחל בשעה 12:00.

ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. 50% הנחה למנויי מטמון

הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים.

הגן הלאומי גן השלושה (הסחנה) – אופרה בטבע

 

הגן הלאומי כוכב הירדן – סיפורי מבצרים, חיות הבר ושמירת טבע

סיורים מודרכים וסדנת מסכות לפורים

בימים אלו, כשכוכב הירדן עטוף במרבדים ירוקים ומרהיבים, אנחנו מזמינים אתכם לחוויה המשלבת היסטוריה מרתקת עם שמירה על עולם החי. בואו לגלות את סודותיו של המבצר הצלבני המשקיף אל הנוף, וללמוד איך אנחנו יכולים להגן על חיות הבר שמתגוררות בגן הלאומי וסביבתו.

מה מחכה לכם?

סיור בין חומות המבצר: מסע בזמן אל סיפורי הגבורה ועלילות האבירים של כוכב הירדן, בשיא עונת הפריחה והירוק מסביב.

שומרים על הטבע פראי: במהלך הסיור נכיר את חיות הבר החיות באזור המבצר. נלמד מדוע שמירה על מרחק היא הדרך הטובה ביותר לאהוב אותן, ואיך נוכל להבטיח שהן יישארו בריאות ופראיות ללא שאריות מזון של בני אדם שפוגעות בהן ומפיצות מחלות.

במיוחד לפורים (ב3.3) – חגיגת מסכות! לכבוד החג, נקיים סדנת יצירה מיוחדת להכנת מסכות של חיות הבר המקומיות.

חשוב לזכור: נשמור על חיות הבר – נשמור מרחק. כשאנו משאירים פסולת או מאכילים חיות בר, אנו פוגעים בהן וגם בנו. מזון שאינו מותאם להן גורם למחלות, וקרבתן לאדם גורמת למטרדים ולסכנה לחיות. לכן, נשאיר את הפסולת בפחים הסגורים ואת האוכל שלנו לעצמנו.

מתי: ביום שלישי 3.3 (כולל פעילות המסכות) וביום שבת 14.3 (סיורים מודרכים)

הסיורים יתקיימו בשעות 10:00, 12:00, 14:00

סדנת המסכות – פעילות עצמאית תתקיים בשעות 14:00-10:00

ללא תשלום נוסף על דמי הכניסהחינם למנויי מטמון.

הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים.  הגן הלאומי כוכב הירדן – סיפורי מבצרים, חיות הבר ושמירת טבע

 

שמורת הטבע עין אפק – אי ירוק של שקט וחיות בר

סיור מיוחד לכבוד חודש שמירת טבע

דווקא כאן בלב העיר, בתוך אי של שקט ירוק, אנו מזמינים אתכם לגלות שהדרך הטובה ביותר לשמור על חיות הבר היא פשוט לתת להן מרחב. במהלך שתי שבתות בחודש מרץ תוכלו להצטרף לסיור מודרך אל התל של עין אפק, שבעונה זו מתכסה במרבדי פריחה מרהיבים, וליהנות מהנוף הפתוח המקיף את השמורה.

לאורך השביל הקלאסי יחכו לכם דמויות של חיות הבר המקומיות, שדרכן תוכלו להבין מדוע הן צריכות מאיתנו הקשבה ואחריות דווקא כשאנחנו במרחבים של הטבע ואיך אהבה לטבע מתבטאת ביכולת לצפות בו מבלי להתקרב. חשוב לזכור כי מזון שאינו מותאם לחיות בר גורם להן למחלות ומשנה את התנהגותן הטבעית, לכן נשמור על המרחק, נשאיר את הפסולת בפחים סגורים ואת האוכל שלנו לעצמנו.

מתי: בימי שבת 14.3, 21.3 בשעה 10:00

משך הסיור: שעה וחצי

ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון.

הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים. שמורת הטבע עין אפק – אי ירוק של שקט וחיות בר

 

שמורת הטבע חי בר כרמל – חודש חיות הבר

סיורים ופעילות לכל המשפחה

בחודש מרץ הקרוב אנו מציינים את חודש חיות הבר – הזדמנות מיוחדת להגיע לשמורת הטבע חי-בר כרמל, להכיר מקרוב את סיפורן של חיות הבר ולהיחשף למאמצי השמירה עליהן.

לא קל להיות חיית בר. בתי הגידול הטבעיים הולכים ומצטמצמים, וסכנות רבות הובילו להיעלמותם של מינים רבים מנופי הכרמל. בסיור בשמורה נשמע על התהליך המרתק שבו משיבים אנשי רשות הטבע והגנים את חיות הבר אל הטבע, ונכיר את המאמצים המושקעים בהגנה עליהן. במהלך הביקור נפגוש יחמורים, איילי כרמל ונשרים, ואף נשמע על "הקשר האיראני" המיוחד של השמורה.

מחוץ לגדרות החי־בר הוכשר "שביל היחמורים" – שביל חדש ומרהיב שאליו אפשר להמשיך לאחר הסיור, שם נוכל להתחקות אחר עקבות וסימנים של חיות הבר החיות בטבע הפתוח בפעילות משפחתית משחקית, ולהבין מדוע שמירה עליהן פירושה בראש ובראשונה – לאהוב אותן מרחוק.

מתיביום רביעי 4.3 וביום שבת 7.3

סיורים בחי בר בשעות 10:00, 12:00, 14:00 (משך הסיור כשעה וחצי)

פעילות משפחתית משחקית והיכרות עם שביל היחמורים בשעות 9:00, 11:00, 13:00 (משך הפעילות כ-45 דקות)

ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון.

הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים שמורת הטבע חי בר בכרמל – חודש חיות הבר

 

שמורת הטבע גמלא – מביטים למרחק, שומרים מקרוב

סיורים מיוחדים לחודש שמירת הטבע

שמורת הטבע גמלא מזקקת את הטבע הגולני כולו- נחלים זורמים, מרחבים פתוחים, סלעי בזלת יפהפיים, עשב גולני ירוק והמון סימנים של חיות בר שאפשר לראות בשבילי הטיול.

חשוב לזכור – חיות הבר של השמורה יודעות לדאוג לעצמן בטבע ואינן זקוקות לאדם בשביל מזון. בחודש מרץ, חודש שמירת הטבע, אנו מזמינים אתכם לגמלא כדי להבין מדוע הדרך הטובה ביותר לשמור עליהן היא פשוט לכבד את עצמאותן ולשמור על מרחק בטוח.

במהלך הביקור תוכלו להרים עיניים לשמיים ולפגוש את הנשרים השבים למצוקים, ולהצטרף לסיורים מודרכים על מאמצי השימור בשמורה. לאורך המסלול יחכו לכם שלטים עם דמויות חיות הבר של גמלא, שיסבירו לכם מדוע מזון אנושי ופסולת בטבע הופכים ל"מסעדות מזון" מסוכנות שגורמות להן למחלות, לאובדן הפחד מהאדם ובסופו של דבר לפגיעה בחיה עצמה.

זכרו: לשמור מרחק מחיות הבר זה לאהוב אותן באמת. נהנה מהצפייה ומהצילום מרחוק, נשאיר את האוכל שלנו לעצמנו ואת הפסולת נשאיר אך ורק בפחים סגורים, כדי שגמלא תישאר בית בטוח ונקי לחיות הבר.

מתי: בימי רביעי 4.3 וביום שבת 14.3 בשעות 10:00, 12:00, 14:00

משך הסיור: שעה וחצי

ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון.

הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים  שמורת הטבע גמלא – מביטים למרחק, שומרים מקרוב

 

שמורת הטבע יהודיה – אביב בשביל המונגש החדש

החורף הישראלי עוטף את הגולן במרבדים ירוקים ובעקבות בעלי חיים המופיעות לצד השבילים. השנה, השמורה התחדשה בשביל מונגש, שמאפשר גם למתקשים בתנועה לצאת אל הלב הפתוח של הטבע וליהנות ממרחב של שקט, המזמין לעצירה, להתבוננות ולהשתאות מול הנוף.

אנחנו מזמינים אתכם להגיע אל פאתי הכפר העתיק, שבו נחשף לאחרונה גילוי ארכיאולוגי מרגש: בית כנסת עתיק שהתגלה ממש בהפתעה, ומספר את סיפורם של החיים היהודיים בגולן לפני 1,500 שנים.

הצטרפו למדריכים שלנו שיפתחו לכם צוהר להיסטוריה, יובילו אתכם בשבילי הכפר העתיק וימשיכו אל תצפית המפל ושאון המים האדיר (הסיורים יוצאים כמעט בכל מזג אוויר). זו הזדמנות להתנתק מהרעש, להתחבר להיסטוריה וליהנות מהיופי של שמורת יהודיה בדרך שנוחה לכולם.
נוסף על כך במיוחד לחודש שמירת טבע שמוקדש כולו לחיות הבר שחיות סביבנו – השנה אנחנו לומדים איך ליהנות מהטבע מבלי להפריע למי שחי בו, ומבינים למה "לשמור מרחק" היא הדרך הטובה ביותר להגן על חיות הבר ולשמור על ביטחוננו. לאורך מסלול הטיול יחכו לכם דמויות של חזיר הבר, הדורבן, שפן הסלע ועוד. דרכן תוכלו ללמוד מקרוב מדוע האוכל שלנו מזיק להן, למה הן מתקרבות ליישובים ואיך השארת פסולת בטבע פוגעת בכולנו .

מתי: ביום שבת 7.3 בשעה 10:00

משך הסיור: כשעה וחצי

ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון.

הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים שמורת הטבע יהודיה – אביב בשביל המונגש החדש

 

מרכז

הגן הלאומי ירקון (מתחם תל אפק) – מתחברים לירקון

פעילות לכל המשפחה המחברת את כולם לחיות הבר

במסגרת פסטיבל "בשביל הירקון" ולציון חודש שמירת הטבע וחיות הבר במיוחד, אנחנו מזמינים אתכם ליום פעילות שכולו חיות בר בירקון ובסביבתו. השנה, נושא הפסטיבל הוא חיבורים ואנחנו מתחברים לטבע ולחיות הבר בשיר, ביצירה, בסיורים מודרכים ועוד. הירקון הוא הריאה הירוקה של גוש דן שמושכת אליה חיות בר רבות, מיני עופות מים וציפורי שיר, זוחלים כמו צבי ביצה וצב רך וגם מיני לטאות, דגים במים ולצידם מיני דו- חיים. בקיצור, קרנבל של חיות… בר!

בואו לשמוע על חיות הבר, להתנסות ולהנות ובעיקר ללמוד למה חובה לשמור עליהן ומה כל אחד ואחת מאיתנו יכול לעשות למענן.

מתי: ביום שבת 21.3 בשעות 14:00-10:00

ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון.

הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים  הגן הלאומי ירקון – מתחם תל אפק (אנטיפטריס) – מתחברים לירקון

 

הגן הלאומי תל אשקלון – אגדה וחיות הבר

חגיגת סיורים ופעילויות לכבוד חיות הבר ומופע אגדה חיה

בואו לבלות את פורים בדרך קצת אחרת!

עיריית אשקלון, החברה להגנת הטבע ורשות הטבע והגנים מזמינות אתכם ואתכן ליום חווייתי ומהנה לרגל שבוע טבע עירוני ומקומי וחודש שמירת הטבע, המוקדש כולו לחיות הבר והאדם, לטבע העירוני ולחשיבות שמירתם.  במהלך היום תוכלו להצטרף להדרכות פעילות לכל המשפחה, תשמעו על הצבי הארצישראלי, על צבי הים, ועל חיות בר אחרות שמתקיימות בחולות, בחוף, בים ובקרבת העיר החדשה והעתיקה -אשקלון.

במרכז הפעילות הופעה של "אגדה חיה". מופע מוזיקלי – זואולוגי מקורי של הזמר והאמן היוצר שחר אבן צור (מוניקה סקס) שעושה כבוד אמיתי ומלא בקצב לחיות הבר בעיר ובכפר.

(למי שעדיין לא נחשף לשירי האלבום, מומלץ להאזין לשירים בפלטפורמות המוזיקה השונות) המשתתפים והמשתתפות מוזמנים להגיע בתחפושות פורימיות של חיות בר ולהציגן בתהלוכה פורימית לפני ההופעה.

יחד, כולנו, נכיר את חיות הבר ונשמור עליהן!

מתי: ביום רביעי 4.3 בשעות 15:00-11:00. המופע "אגדה חיה" יחל בשעה 14:00 ויימשך כשעה.

ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון.

הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים  הגן הלאומי תל אשקלון – אגדה וחיות בר

 

הגן הלאומי תל אשקלון – על צב וצבי והחול שביניהם לכבוד חודש שמירת הטבע 

סיור מודרך לכל המשפחה בחלק הפחות מוכר בגן הלאומי

כולם מוזמנים ומוזמנות להצטרף למדריכי רשות הטבע והגנים בשביל החולות שבחלקו הדרומי של גן לאומי תל אשקלון. במסלול טיול של טבע כמעט לא מופרע, נראה מקרוב עם אילו אתגרים מתמודדים חיות הבר וגם הצמחים שמתקיימים בחולות, נשמע ואולי אף נראה צבי ארצישראלי, מיני לטאות, חיפושיות ועוד. נחפש סימנים של חיים נוספים ונלך עם ערוץ הנחל האכזב המתחתר בחולות עד חוף הים. בחוף החולי נשמע על נקבות צבי הים שעולות מן הים להטיל בקיץ, ולמה כל כך חשוב לשמור עליהן ועל החוף החולי, בשבילן, בשבילנו ובשביל מינים נוספים.

לפני או אחרי הסיור, תוכלו לפגוש את מתנדבי הגן המסורים שיספרו על הבזיליקה המתחדשת, על הבארות המיוחדות של תל אשקלון ועל השער הכנעני המקושת (מלשון קשת) הקדום ביותר בעולם.

היכן: גן לאומי תל אשקלון. מפגש ליד מרכז השירות למטייל.

מתי: בימי שבת 7.3, 21.3 בשעות 10:00, 12:30

משך הסיור: כשעה וחצי

מי: הסיור אינו מתאים לעגלות ילדים

ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון.

הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים הגן הלאומי תל אשקלון – על צב וצבי והחול שביניהם לכבוד חודש שמירת הטבע

יעל על הר של פסולת – עמרי יוסף עומסי רשות הטבע והגנים

הגן הלאומי עין חמד – שומרים על היופי ועל המגוון

סיור מודרך ופעילות עצמאית לכבוד חודש שמירת טבע 

חודש מרץ מוקדש כולו לשמירת הטבע בישראל, בסיור מיוחד בגן הלאומי עין חמד, נשמע כיצד שומרים על מגוון המינים כאשר משקמים את בית הגידול שבו התקיים בעבר מגוון עשיר של חי וצומח. במהלך הסיור נשמע על שיקום בית הגידול המימי שבוצע במרכז הגן בשנה האחרונה, נשקיף על ההצפה המחודשת ונשמע למה זה כל כך חשוב. נמשיך ונלך לאורך ערוץ הנחל ונכיר את מיני החי והצומח במים ולצידם. נפגוש את מעיין עין חמד שנובע בלב הגן, ונזרום עם המים על לפתחה של החווה הצלבנית. נשמע איך כבר בימי קדם ניצלו בני האדם את מי המעיינות של נחל כיסלון ומה קרה למים במרוצת השנים.

מתי: ביום שישי 6.3 בשעות 11:00, 13:00

משך הסיור: כשעה וחצי

ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון.

הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים

הגן הלאומי עין חמד – שומרים על היופי ועל המגוון

 

יו"ש

שמורת הטבע עינות צוקים – נכיר את חיות הבר

משחקים ושומרים על חיות הבר 

חיות הבר מגיעות לעיר ולכפר? בואו לנצח במשחק הכי ענק בשטח!

לכבוד חודש שמירת הטבע, אתם מוזמנים למשחק רצפה ענקי ומאתגר לכל המשפחה וללמוד איך שומרים על חיות הבר!

בין נפלאות החי והצומח הייחודיים לנווה המדבר הנמוך העולם יש גם לא מעט חיות בר.

נשחק, נהנה, נלמד ונבין

  • התחרות: צוברים נקודות במשימות ושאלות על יעלים, דורבנים וצבועים.
  • האתגר: למה חיות הבר נכנסות ליישובים, למה זה לא טוב לחיות הבר וגם לנו ואיך שיתוף הפעולה של כולנו יחזיר אותן בבטחה לטבע?
  • המטרה: מוצאים פתרונות יצירתיים ושומרים על הטבע של כולנו.

בואו לשחק, ללמוד ולנצח!

מתי: פעילות ומשחקים יחכו לכם בימים שלישי 3.3 ורביעי 4.3 ובימי שבת 7.3, 14.3, 21.3.

סיורים מודרכים בשמורה החבויה יחכו לכם בימים רביעי 4.3, שישי שבת 6-7.3, 13-14.3, 20.3, 27-28.3 בשעות 10:00, 12:00, 14:00

בהרשמה. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון.

הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים שמורת הטבע עינות צוקים – נכיר את חיות הבר

 

אתר השומרוני הטוב – חפשו את חיות הבר בפספסים

משחקים ושומרים על חיות הבר

בפסיפסים המיוחדים הפזורים באתר מופעים להם חיות בר, לכבוד חודש שמירת הטבע, אתם מוזמנים לבוא לחפש אותם וגם לשחק במשחק רצפה ענקי ומאתגר לכל המשפחה וללמוד איך שומרים על חיות הבר!

נשחק, נהנה, נלמד ונבין

  • התחרות: צוברים נקודות במשימות ושאלות על יעלים, דורבנים וצבועים.
  • האתגר:למה חיות הבר נכנסות ליישובים, למה זה לא טוב לחיות הבר וגם לנו ואיך שיתוף הפעולה של כולנו יחזיר אותן בבטחה לטבע?
  • המטרה: מוצאים פתרונות יצירתיים ושומרים על הטבע של כולנו.

בואו לשחק, ללמוד ולנצח!

היכן: מוזיאון השומרוני הטוב (ליד מעלה אדומים).

מתי: בימי שבת 7.3, 21.3 בשעות 15:00-9:00. סיורים בין פסיפסים בשעות 10:00, 12:00

משך הסיור: כשעה

ההרשמה לסיורים באתר. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון.

הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים  מוזיאון השומרוני הטוב – חפשו את חיות הבר בפספסים

 

דרום

שמורת הטבע חי בר יוטבתה – מבט מהשטח: חיות הבר של המדבר – אירוע פתיחת התערוכה

תערוכת צילומים ייחודית של פקחי הרשות

אתם מוזמנים להביט לטבע בעיניים: ערב פתיחת התערוכה "מבט מהשטח"

החודש, במסגרת פעילויות חודש שמירת הטבע, אנחנו מזמינים אתכם להכיר את חיות הבר של המדבר מזווית שעוד לא ראיתם. בואו להכיר את חיות הבר מקרוב: הן פראיות, הן חופשיות, והן השכנות המיוחדות שלנו שמרכיבות את פאזל הטבע הגדול.

מאחורי כל תמונה של יעל על המצוק או ראם במדבר, עומד אדם. אדם שקם לפני הזריחה, שמכיר כל שביל, ושהלב שלו פועם יחד עם הטבע. אנו נרגשים להזמין אתכם לערב הפתיחה החגיגי של תערוכת הצילומים "מבט מהשטח" תערוכה ראשונה מסוגה המציגה את צילומי עובדי ופקחי שמורת חי בר יטבתה.

בואו לפגוש את האנשים שנמצאים שם יום-יום כדי לשמור על הטבע שלנו, לשמוע את הסיפורים הבלתי-מוכרים שמאחורי הפריימים, ולהרים כוסית של יין מול שקיעה מדברית.

מה בתוכנית?

17:00 קבלת פנים, כוס יין, צלילי מדבר

מפגש גלריה: שיח פתוח עם הצלמים (עובדי השמורה), הפקחים ועם אוצרת התערוכה.

זוהי הזדמנות לשאול, להכיר ולהבין מה באמת קורה כשהמצלמה כבויה.

סיור חופשי בתערוכה באווירה של ערב תרבות בטבע.

מתי: ביום שלישי 10.3

ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון.

הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים שמורת טבע חי-בר יוטבתה – מבט מהשטח: חיות הבר של המדבר – אירוע פתיחת התערוכה

 

שמורת טבע חי בר יוטבתה – מבט מהשטח: חיות הבר של המדבר

תערוכת צילומים ייחודית של פקחי הרשות

החודש, במסגרת פעילויות חודש שמירת הטבע, אנחנו מזמינים אתכם להכיר את חיות הבר של המדבר מזווית שעוד לא ראיתם. בואו להכיר את חיות הבר מקרוב: הן פראיות, הן חופשיות, והן השכנות המיוחדות שלנו שמרכיבות את פאזל הטבע הגדול.

מה מחכה לכם בשמורה?

  • חדש! תערוכת "מבט מהשטח"הצצה נדירה אל השגרה השקטה של חיות הבר . בתערוכה יוצג תיעוד אישי ואותנטי של הראמים, היענים והטורפים של המדבר הדרומי, כפי שנתפסו בעדשתם של פקחי ועובדי השמורה, האנשים שחיים את השטח ומחויבים לשמירה עליו מדי יום.
  • במהלך חודש מרץ אירועים ומפגשים עם אנשי השטח בדיאלוג, סיפור ומנגינה לצד התערוכה. 
  • מפגש עם פקחים:  מדי שבת בשעה 10:00 תוכלו להצטרף לפקחי השמורה להאכלת בעלי החיים וללמוד מדוע לשמור מרחק מחיות הבר זה לאהוב אותן באמת. יחד נגלה איך הן יודעות למצוא אוכל בריא ולגדל צאצאים בעצמן.
  • אודיטוריום:  באולם ההקרנה ישודרו לאורך היום סרטונים מרגשים מחיי החי בר: שחרור ראמים לטבע, צבי שיטים ועוד.

מתי: התערוכה תוצג במהלך כל חודש מרץ בשעות פתיחת האתר

האכלת בעלי חיים ימי שבת 7.3, 14.3, 21.3, 28.3

ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון.

הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים שמורת טבע חי-בר יוטבתה – מבט מהשטח: חיות הבר של המדבר

 

שמורת טבע חי בר יוטבתה – פורים פראי

קרנבל החיות בדרך לאילת

בפורים הזה המסכות הן לא רק על הפנים שלכם, אלא גם בטבע! לראם יש "מסכת" פנים כהה, ליען נוצות מפוארות ולפרא פרוות חורף סמיכה. שמורת הטבע חי בר יוטבתה מזמינה אתכם לחגוג את חג הפורים בקרנבל חיות ססגוני ושמח. לרגל חודש שמירת הטבע, אנו מזמינים אתכם לאהוב את חיות הבר, אבל מרחוק. זו ההזדמנות להביט בהן בפליאה, ליהנות מהיופי והעוצמה שלהן, אך לכבד את המרחב הפראי שלהן ולאפשר להן להישאר חיות בר עצמאיות וחופשיות.

בתוכנית החגיגית:

  • פעילויות לכל המשפחה: הפעלות יצירה והכנת מסכות בהשראת חיות הבר.
  • תחרות תחפושות: בואו מחופשים וצבעוניים!
  • פוד-טראק "שף במדבר": עם פינוקים טעימים לאווירה מושלמת.
  • מוזיקה טובה, הפתעות וסיורים בשמורה.

היכן: שמורת טבע חי בר יוטבתה

מתי: בימים שלישי-רביעי 3-4.3 בשעות 15:00-10:00.

ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר. חינם למנויי מטמון.

הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים  שמורת טבע חי-בר יוטבתה – פורים פראי

 

חניון הלילה חאן בארות – לילה של כוכבים וחיות בר בלב מכתש

חודש שמירת הטבע 2026 מגיע לחניון בארות, ואתם מוזמנים לגלות איך שומרים על חיות הבר במרחב המחיה הטבעי שלהן לצד האדם שגר, עובד, מטייל ולן במדבר.

דמיינו את השקט המוחלט של המדבר. מעליכם שמורת אור כוכבים בינלאומית. סביבכם צוקי המכתש האדירים. אתם יושבים סביב המדורה המשפחתית, אבל הלילה… הלילה יש לכם משימה מיוחדת.

השנה חודש שמירת הטבע עוסק במסר פשוט אך עוצמתי: נשמור על חיות הבר – נשמור מרחק

בחניון בארות, שהוא הבית הטבעי של הפראים, הזאבים והשועלים, המסר הזה מקבל חיים. לשמור מרחק זה לא רק לא להתקרב פיזית – זה גם להשאיר לחיות את המרחב שלהן נקי מההשפעה שלנו.

אנו מזמינים אתכם למשחק משפחתי עצמאי ומרתק "שומרי המרחק". בזמן שאנחנו נכנסים לאוהלים, חיות הבר יוצאות לפעילות. הן יודעות להסתדר מצוין לבד, והתפקיד שלנו הוא לא להפריע…

מה מחכה לכם בערכה?

משימות בילוש ליליות: לומדים לזהות עקבות וסימנים בלי להפריע.

אתגר המרחק: מבינים כמה רחוק צריך לעמוד כדי שהצבי ירגיש בטוח.

חוכמת השטח: איך למנוע מהזאב להתקרב לאוהל (רמז: זה קשור לאוכל שלנו).

מזכרת: תעודת "פקח צעיר" לכל ילד וילדה שיחתמו על אמנת שומרי המרחק.

מתי: בימי שישי 13.3, 20.3, 27.3

הפעילות מיועדת ללנים בחניון הלילה

הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים חניון לילה חאן בארות – מכתש רמון – לילה של כוכבים וחיות בר בלב מכתש רמון

 

חניון לילה הגן הלאומי תל ערד – על כוכבים, חושך וחיות אחרות 

חודש שמירת הטבע 2026 מגיע לחניון לילה תל ערד, ואתם מוזמנים לגלות איך שומרים על חיות הבר במרחב המחיה הטבעי שלהן לצד האדם שגר, עובד, מטייל ולן במדבר.

דמיינו את השקט המוחלט של המדבר. מעליכם, אור כוכבים. סביבכם, בקעת ערד . אתם יושבים סביב המדורה המשפחתית, אבל הלילה… הלילה יש לכם משימה מיוחדת.

השנה, חודש שמירת הטבע עוסק במסר פשוט אך עוצמתי: נשמור על חיות הבר – נשמור מרחק

בחניון הלילה בתל ערד הממוקם בספר המדבר, הזאבים, השועלים ושאר חיות המדבר חיות בסביבה מוקפת אדם לצד שטחים פתוחים, כאן המסר חשוב עוד יותר . לשמור מרחק זה לא רק לא להתקרב פיזית – זה גם להשאיר לחיות את המרחב שלהן נקי מההשפעה שלנו.

אנו מזמינים אתכם למשחק משפחתי עצמאי ומרתק: "שומרי המרחק". בזמן שאנחנו נכנסים לאוהלים, חיות הבר יוצאות לפעילות . הן יודעות להסתדר מצוין לבד, והתפקיד שלנו הוא לא להפריע…

מה מחכה לכם בערכה?

משימות בילוש ליליות: לומדים לזהות עקבות וסימנים בלי להפריע.

אתגר המרחק: מבינים כמה רחוק צריך לעמוד כדי שהצבי ירגיש בטוח.

חוכמת השטח: איך למנוע מהזאב להתקרב לאוהל (רמז: זה קשור לאוכל שלנו).

מזכרת: תעודת "פקח צעיר" לכל ילד וילדה שיחתמו על אמנת שומרי המרחק.

מתי: בימי שישי 13.3, 20.3, 27.3

הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים  הגן הלאומי תל ערד – על כוכבים, חושך וחיות אחרות

 

חניון לילה הגן הלאומי ממשית –  זאבים, שועלים וחיות אחרות

חודש שמירת הטבע 2026 מגיע לחניון לילה ממשית, ואתם מוזמנים לגלות איך שומרים על חיות הבר במרחב המחיה הטבעי שלהן לצד האדם שגר, עובד, מטייל ולן במדבר.

דמיינו את השקט המוחלט של המדבר. מעליכם, אור כוכבים. סביבכם, טבע פתוח של מרחבים . אתם יושבים סביב המדורה המשפחתית, אבל הלילה… הלילה יש לכם משימה מיוחדת.

השנה, חודש שמירת הטבע עוסק במסר פשוט אך עוצמתי: נשמור על חיות הבר – נשמור מרחק

בחניון הלילה ממשית, בסמוך ליישוב הביזאנטי – נבטי הקדום, הזאבים, השועלים ושאר חיות המדבר חיות כבר אלפי שנים בסביבה פתוחה אך עם נוכחות האדם. לאורך השנים, הסביבה הטבעית הצטמצמה והיישובים באזור גדלו והתפתחו,לכן כאן המסר חשוב עוד יותר, לשמור מרחק ולאהוב. . לשמור מרחק זה לא רק לא להתקרב פיזית – זה גם להשאיר לחיות את המרחב שלהן נקי מההשפעה שלנו.

אנו מזמינים אתכם למשחק משפחתי עצמאי ומרתק: "שומרי המרחק". בזמן שאנחנו נכנסים לאוהלים, חיות הבר יוצאות לפעילות. הן יודעות להסתדר מצוין לבד, והתפקיד שלנו הוא לא להפריע…

מה מחכה לכם בערכה?

משימות בילוש ליליות: לומדים לזהות עקבות וסימנים בלי להפריע.

אתגר המרחק: מבינים כמה רחוק צריך לעמוד כדי שחיית הבר תרגיש בטוחה.

חוכמת השטח: איך למנוע מהזאב להתקרב לאוהל (רמז: זה קשור לאוכל שלנו).

מזכרת: תעודת "פקח צעיר" לכל ילד וילדה שיחתמו על אמנת שומרי המרחק.

מתי: בימי שישי 13.3, 20.3, 27.3

הפעילות מותנית בתנאי מזג האוויר, יש להתעדכן באתר רשות הטבע והגנים חניון לילה הגן הלאומי ממשית – החאן הנבטי – זאבים, שועלים וחיות אחרות

השאר תגובה

נא להזין את ההערה שלך!
נא להזין את שמך כאן